Fysiotherapie Bredero

Medical Taping Concept

Het Medical Taping Concept

 

Bij onze in de praktijk wordt, door deskundige en extra hiervoor opgeleide fysiotherapeuten ook het Medical Taping Concept (MTC) toegepast. 

 


Wat houd het MTC nu precies in:


Het MTC is een methode die al 10 jaren bestaat een zijn oorsprong in Japan en Korea vind. Hier werden destijds tapemethodes ontwikkeld vanuit de gedachte dat beweging en spieractiviteit essentieel is om gezondheid te behouden of te herstellen.
De achtergrond gedachte is, dat spieren niet alleen nodig zijn voor beweging maar daarnaast ook bepalend zijn voor bijvoorbeeld de bloed- en lymfecirculatie en de lichaamstemperatuur. Als spieren niet goed functioneren, kan dat dus een scala van klachten en aandoeningen geven.
Sinds 1998 wordt het ook steeds bekender in Europa. Sinds dien wordt het ook in Nederland steeds meer toegepast door opgeleide artsen en fysiotherapeuten.

 

 

 


 

Hoe werkt de tape precies?


De gebruikte tape komt qua elasticiteit en gewicht overeen met de menselijke huid. Deze elasticiteit van de tape heeft een soort ‘liftende werking’ op de opperhuid. Er ontstaat zo meer ruimte in het gebied van de subcutis (dit is een schicht van uw huid), waar allerlei receptoren, bloed- en lymfevaatjes liggen. Door nu gebruik te maken van verschillende tape technieken, kunnen diverse effecten bereikt worden.

 


Wat zijn de toepassingsgebieden?


Het toepassingsgebied van het Medical Taping Concept is breed en kan gebruikt worden voor de nabehandeling van blessures, reduceren van ontstekingen of vochtophopingen (oedeem, maar ook hematomen), houdingscorrecties, behandeling van klachten door overbelasting (zoals RSI, tennis- of golfelleboog) en ook voor menstruatieklachten bij vrouwen. Ook neuro-reflectoire beïnvloeding, bijvoorbeeld bij hoofdpijn, behoort tot de mogelijkheden, evenals profylactisch tapen. Het Medical Taping Concept is daarmee een revolutionaire behandelmethode die fundamenteel verschilt van conventionele behandelmethodieken.