Sensorische Informatieverwerking (SI)
Sensorische informatieverwerking wat is dit nu eigenlijk:
Er zijn zintuigen die we allemaal kennen: ruiken, proeven, voelen, horen of zien. Ook zijn er verbogen zintuigen, zoals het evenwichtsorgaan.
Al die zintuigen werken gedurende de dag samen om ervoor te zorgen dat we goed reageren op onze omgeving. Ze informeren ons in feite over de wereld om ons heen. De zintuigen laten ons weten dat we bij een groen stoplicht door moeten rijden en ze vertellen ons dat we bij een volle blaas naar de wc moeten. Ze bestaan afzonderlijk van elkaar, maar moeten als een geheel functioneren.
Wanneer dat niet gebeurt. kan er sprake zijn van een sensorisch informatieverwerkingsprobleem. Wij richten ons op sensorische informatieverwerkingsproblemen bij kinderen. Prikkels komen sterker of juist minder sterk binnen. Hierdoor neemt het kind de informatie uit de omgeving rommelig waar, met als gevolg dat het kind anders reageert op de omgeving.
Kinderen met sensorische informatieverwerkingsproblemen, hebben simpel gezegd zintuigen die niet goed samenwerken. Dat heeft invloed op het gedrag van een kind. Anderen kunnen dat gedrag misschien als vreemd of ongepast ervaren. Terwijl in de werkelijkheid het kind informatie over/van de wereld anders binnen krijgt.
Mocht u nog meer vragen hebben dan kunt u altijd contact opnemen met Agneta Braat 076-5219034.
(bron: http://www.nssi.nl)